Home » Eigen risico autoverzekering

Eigen risico autoverzekering

Als mensen denken aan een eigen risico bij verzekeringen, wordt vaak allereerst gedacht aan het verplichte en vrijwillige eigen risico bij de zorgverzekering. Wie zorgkosten maakt krijgt, enkele uitzonderingen daargelaten, hiermee te maken. Veel mensen zijn wel op de hoogte van hoe dit werkt, en elders op deze website kan je hier meer informatie over vinden.
Wat sommige mensen niet weten, is dat er bij autoverzekeringen ook vaak sprake is van een eigen risico. Dit gegeven, en hoe dit precies werkt, is minder bekend dan het eigen risico van je zorgverzekering. Wij vertellen je het een en ander over het eigen risico bij autoverzekeringen en wat het beste is om je auto te verkopen.

Het eigen risico bij schade aan je eigen auto

Zoals je misschien weet bestaan er verschillende typen autoverzekeringen. De WA-verzekering dient iedereen te hebben, dit dekt schade die met jouw auto toegebracht wordt aan andere auto’s of personen. De WA-verzekering kent geen eigen risico; de schade die je toebrengt aan andere auto’s of personen wordt volledig vergoed.

Het is natuurlijk heel belangrijk dat je gedekt bent voor de schade die je aanricht aan andere auto’s of personen. Maar misschien wil je ook je eigen auto verzekeren tegen schade. Hiervoor bestaan, naast het WA-deel, aanvullende verzekeringen. Je kunt hierbij kiezen uit WA + beperkt casco en WA + volledig casco. Dit laatste wordt ook wel allrisk genoemd.

WA + beperkt casco dekt schade aan of verlies van je eigen auto in bepaalde gevallen, zoals brand, diefstal, storm en aanrijdingen met dieren. Wil je ook de schade aan je eigen auto vergoed hebben bij een aanrijding met een andere auto of met een persoon, kies dan voor WA + volledig casco. Het valt te begrijpen dat WA + beperkt casco duurder is dan alleen WA, en dat allrisk nog weer duurder is. Het hangt dus van de waarde van je auto af of het verstandig is om voor allrisk te kiezen, bij oudere auto’s zijn de poliskosten wellicht te hoog om dit te rechtvaardigen.

We hadden het over het eigen risico bij autoverzekeringen. Dit geldt voor het beperkt of volledig casco gedeelte van een autoverzekering. Bij schade die onder de dekking valt, moet je dan eerst het eigen risico betalen en dekt je verzekering vervolgens de rest. Er bestaan autoverzekeringen zonder eigen risico, maar in de regel kennen deze verzekeringen hogere poliskosten dan de verzekeringen met eigen risico. Dit eigen risico ligt gewoonlijk tussen de €130 en €150. Jongeren kunnen, door hun onervarenheid en statistisch hogere kans om bij ongelukken betrokken te raken, te maken krijgen met een hoger eigen risico. Bij ruitschade is daarentegen vaak sprake van een lager eigen risico, tenminste als je je ruit laat repareren door een door je verzekeraar aangewezen bedrijf.

Je kunt je eigen risico ook afkopen, dan betaal je een hogere premie maar hoef je geen eigen risico te betalen. Het verschilt per geval of dit de moeite waard is. Je eigen risico afkopen kan alleen voor de schade die valt onder allrisk dekking. De schade die gedekt wordt door het beperkt casco gedeelte kan in de regel niet afgekocht worden.

Verkoop je auto met schade aan Vandaag Verkopen

Welke autoverzekering voor jou verstandig is, is een vraag waar geen algemeen antwoord op te geven is. Bij een flink oudere auto kan vaak gesteld worden dat een allrisk dekking wel erg veel kost, als je het afzet tegen wat de auto eigenlijk nog waard is. Mocht je een auto hebben die schade heeft opgelopen en je bent alleen WA-verzekerd, dan kan je de auto op eigen kosten laten repareren. Je kunt ook beslissen dat het tijd is voor een andere auto. Dit kan een nieuwe zijn of een tweedehands auto.

Verkoop in dat geval je oude auto met schade aan een betrouwbare opkoper als Vandaag Verkopen. Met hun ruim 25 jaar ervaring weten zij wat een schadeauto nog echt waard is, en ze geven je een eerlijke prijs voor je auto, gebaseerd op wat er nog wel goed is aan je auto. Je kunt je auto gemakkelijk aan hen verkopen en krijgt direct je geld uitbetaald en een RDW-vrijwaring. Dit geld kan je vervolgens gebruiken voor de aanschaf van een andere auto. Als dit een vrij nieuwe auto is, kan het lonen om deze te verzekeren met WA plus beperkt of volledig casco. In dit geval krijg je ook te maken met het eigen risico. Gebruik bovenstaande informatie om de juiste keuze te maken.

Tijd voor een nieuwe auto? Vandaag Verkopen koopt graag je oude auto op, gemakkelijk geregeld en voor een gunstige prijs!

No Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>